24/12/07

«Βάλτε τέλος στη φρίκη της γούνας»

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
«Οι γούνες στάζουν αίμα, πόνο και δάκρυα! Σώστε τα ζώα που σκοτώνονται για να τους κλέψουν τη γούνα τους!» Η εκκωφαντική σιωπή των Οικολόγων Πράσινων, του ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα δικαιώματα της φύσης και της ζωής) και του φιλοζωικού σωματείου «Δικαίωμα Ζωής», ...έσπασε τα αυτιά όσων ήθελαν να ακούσουν.

Τα φυλλάδια που μοιράστηκαν χθες το πρωί στο Σύνταγμα, για να μπει «τέλος στη φρίκη της γούνας», μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, άφησαν μια ελπίδα για το μέλλον. Οχι μόνο επειδή υπήρχαν αρκετοί συμπολίτες μας που ούτως ή άλλως δεν τις φορούν, αλλά γιατί ακόμη κι εκείνοι που κατέβηκαν στο κέντρο με τα γούνινα παλτά τους, φάνηκαν να σκέφτονται.

Αν δεν έτυχε λοιπόν να συναντήσετε τα μέλη των φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων, μάθετε ότι:

Κάθε χρόνο περίπου 30 εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται για να θανατωθούν για τη γούνα τους. Κάθε δευτερόλεπτο δεκάδες παγίδες κλείνουν πάνω σε άγρια γουνοφόρα ζώα σε κάποιο μέρος του πλανήτη. Οι πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 10 εκατομμύρια.

Τα χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι ή τη μουσούδα, το πνίξιμο με κρεμάλες, η ασφυξία με τοξικά αέρια, η ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, οι κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα και οι «νέες» παγίδες που ανυψώνουν τα ζώα στον αέρα και δεν τους επιτρέπουν καν να αυτοακρωτηριαστούν για να απελευθερωθούν είναι μερικές μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί ή οι εκτροφείς ζώων για γούνες.

Πώς μπορείτε να φοράτε γούνινα παλτά όταν πρέπει να θανατωθούν από 10 έως 40 ζώα μεγάλου μεγέθους ή από 70 έως 400 μικρού για να φτιαχτούν; Πώς μπορείτε να αγοράζετε τσάντες, γάντια, μπουφάν και ζακέτες με γούνινα φινιρίσματα, συντηρώντας την αιματοβαμμένη βιομηχανία βασανισμού και βαρβαρότητας;

Τα ζώα δεν είναι κατώτερα όντα. Αισθάνονται, υποφέρουν, πονούν και σκέφτονται. Μην αδιαφορείτε... Ας βάλουμε τέλος στη φρίκη της γούνας. Σώστε τα. Ενισχύστε τον αγώνα κατά του εμπορίου γούνας. Μην αγοράζετε αυτά τα προϊόντα.

Πόσα ακόμη πρέπει να θανατωθούν στο βωμό του παγκόσμιου εμπορίου της κτηνωδίας, το οποίο ανήλθε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 (όταν το 2001 και 2002 ήταν 11 δισ. δολάρια) και ...έστεψε την «πολιτισμένη» Ε.Ε. ως τη μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας και την Κίνα ως την πρώτη έμπορο στις εξαγωγές, τις εισαγωγές και την επεξεργασία;

Ας πάψει η ανθρώπινη ματαιοδοξία να είναι η αιτία θανάτωσης αυτών των ζώων. Ισως έτσι το ελληνικό κέντρο γούνας να σταματήσει να ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2007