9/11/07

Tα δελφίνια αυτοκτονούν στον κόλπο

...Η μυστηριώδης "ομαδική αυτοκτονία" περίπου 150 δελφινιών στον Κόλπο τις περασμένες εβδομάδες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ιρανούς οικολόγους, οι οποίοι κρίνουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται στις πρακτικές αλιείας που εφαρμόζονται στην περιοχή.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 79 δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές του Γιασκ στο νότιο τμήμα της χώρας και την περασμένη εβδομάδα άλλα 73 βρέθηκαν νεκρά στην ίδια περιοχή.

Οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες των νεκρών δελφινιών.

"Οι ομαδικές αυτοκτονίες των δελφινιών συνεχίζονται", έγραφε η κυβερνητική εφημερίδα "Ιράν". "Οι κάτοικοι προσπάθησαν να οδηγήσουν τα δελφίνια και πάλι στη θάλασσα, αλλά αυτά αρνήθηκαν".

Οι αρχές έδωσαν εντολή για τη μεταφορά στην Τεχεράνη ενός νεκρού δελφινιού για να εξεταστούν τα αίτια θανάτου του.

Ο Μοχαμάντ Μπακέρ Ναμπαβί, αναπληρωτής διευθυντής της ιρανικής Οργάνωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι τα δελφίνια πέθαναν μάλλον αφού πιάστηκαν στα δίχτυα ψαράδων.

"Δεν εντοπίσαμε ίχνη μόλυνσης στα δελφίνια", σημείωσε. "Πιστεύουμε ότι πιάστηκαν στα δίχτυα αλιευτικών και δεν μπόρεσαν να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα δελφίνια "πρέπει κάθε μισή ώρα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνέουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: